Klassieke Homeopathie

Klassieke homeopathie en het zelfherstellend vermogen

Allerlei processen zijn tegelijkertijd in het lichaam actief. Wanneer er in een bepaald proces een storing optreedt, werkt dit door in alle anderen. Hierbij valt te denken aan jouw huis waar bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Niet alleen heb je dan geen licht meer, maar ook je koelkast en vriezer vallen uit en je verwarming doet het niet. Het gevolg is bedorven eten en een koude douche. En die koude douche heeft dan misschien weer invloed op je (ochtend)humeur. Kortom, alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit geldt natuurlijk ook voor jouw lichaam en geest. In de klassieke homeopathie is het daarom essentieel om naar het totaalplaatje te kijken om de oorzaak van een klacht te achterhalen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren.

Similia similibus curentur

In de klassieke homeopathie herstellen we het evenwicht door gebruik te maken van een belangrijke natuurwet , similia similimum curentur. Deze natuurwet gaat uit van het principe dat een stof die bepaalde symptomen kan veroorzaken, diezelfde symptomen kan verhelpen.

Een voorbeeld hiervan: bij veel mensen veroorzaakt het pellen en snipperen van een ui tranende ogen en een loopneus. Bij mensen met klachten als traanogen en neusverkoudheid (zoals bijvoorbeeld hooikoorts) kan dan het homeopatisch middel “Ui” worden toegepast. Door de gelijksoortigheid wordt het lichaam geactiveerd om het natuurlijk evenwicht te herstellen. Vanwege de natuurwet is er dus een directe relatie tussen het homeopatisch middel en de klachten. Samen vormen deze principes de basis voor de klassieke homeopathie.

In de klassieke homeopathie is het totaalplaatje belangrijk

Niet de arts, maar het lichaam geneest de ziekte – Hippocrates

 
Veelgestelde vragen over klassieke homeopathie

 • Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts? 
  Nee, je hebt geen verwijzing van een huisarts nodig voor een homeopatische behandeling.

 • Wat is de duur van een homeopatische behandeling? 
  Ieder mens is uniek en wordt ook als zodanig behandeld. De duur van de behandeling is onder andere afhankelijk van de klacht, je algemene conditie, en je leefstijl. Na de intake kan ik wel een inschatting maken van de duur van het traject.
 • Wordt een behandeling vergoed door de zorgverzekeraar? 
  De meeste zorgverzekeraars vergoeden een deel van de behandeling wanneer je aanvullend verzekerd bent.

 • Kunnen homeopatische middelen worden ingezet naast overige medicatie? 
  De milde werking van homeopatische middelen maakt dat ze veilig zijn en gecombineerd kunnen worden met overige medicatie. Homeopathie zorgt er vaak voor dat medicijnen beter worden verdragen en de bijwerkingen ervan minder zijn.